Možda će Vas zanimati

Webcam

webcam
Temperatura zraka:
21.8 °C
  Temperatura mora:
26.7 °C
Vlažnost:
93 %
  Tlak:
1013.2 hPa
Vjetar:
0 km/h
  Kiša:
0 mm/h

Mobilni vodič kroz Funtanu

Turistička zajednica Funtane izradila je za Vas BESPLATNI mobilni vodič kroz Funtanu !
Aplikaciju za smartphone uređaje možete preuzeti sa Google play store

Pula

sl_050311141909

FUNTANA – POREČ – BADERNA – SV. LOVREČ – LIMSKI KANAL – BALE – VODNJAN – PULA -FUNTANA (120 km)

Na drugom semaforu u Poreču treba skrenuti desno put Baderne. S obje se strane ceste nižu sela zanimljiva naziva: Varvari, Bujići, Musalež, Kadumi, Ladrovići, Žbandaj, Katun… Pred Badernom je nadvožnjak, dolazi se na prometnicu Pula – Trst, mi skrećemo desno put Pule.

Sv. Lovreč je u vrijeme Venecije jedno vrijeme središte mletačke vojne vlasti u Istri, kada se zove Sv. Lovreč Pazenatički. Prije spuštanja u Limski kanal treba zastati. Na vidiku je široka morska uvala, potopljena kraška dolina što liči na fjordove. U zaljevu je uzgajalište riba, ali i čuvenih oštriga i dagnji.

Nastavljamo dalje cestom i skrećemo u Bale, mjestašce kojim dominira crkva sv. Julijana i kaštel. Do Vodnjana je još desetak, a do Pule 20 km.

Vodnjanska crkva Sv. Blaža najveća je u Istri, a ima i najviši zvonik. U njoj je smještena zbirka sakralne umjetnosti, a tu su i tzv. istarske mumije -neraspadnuta tijela svetaca.

Što reći o Puli? Osim što je najveći grad u Istri u kojem su se ne tako davno gradili mamut-brodovi, dugovječni grad koji se diči tisućljetnim postojanjem, Pula je antički muzej na otvorenom čiji je najpoznatiji spomenik jedinstven rimski amfiteatar – Arena.