Možda će Vas zanimati

Webcam

webcam
Temperatura zraka:
27.6 °C
  Temperatura mora:
24.4 °C
Vlažnost:
79 %
  Tlak:
1010.2 hPa
Vjetar:
0 km/h
  Kiša:
0 mm/h

Mobilni vodič kroz Funtanu

Turistička zajednica Funtane izradila je za Vas BESPLATNI mobilni vodič kroz Funtanu !
Aplikaciju za smartphone uređaje možete preuzeti sa Google play store

Pazin, Motovun

sl_050411152434

FUNTANA – MOTOVUN – BERAM – PAZIN – FUNTANA (100 km)

Idemo u kontinentalnu Istru. Do Motovuna je – preko Poreča i Višnjana (koji ima Zvjezdarnicu) te oprezno preko raskrižja prometnice Pula – Trst, tridesetak kilometara.

Motovun se veličanstveno uzdiže na usamljenom brežuljku. Rijeci što lijeno teče podno njega ime je Mirna. U poznatoj Motovunskoj šurni vadi se još poznatija gljiva, tartuf. Ovaj kasteljer u srcu Istre doista impresionira. U grad se ulazi kroz gotička vrata izlizanim pločnikom, kroči se na prostrani trg s crkvom Sv. Stjepana i zvonikom nalik kaštelu.

Vraćamo se do Karojbe, idemo lijevo i cestom ravno do Kičera na prometnicu Poreč – Pazin. Pazin je lijevo, a 5 km prije Pazina, sa strane vozača putokaz: Beram. Valja se penjati, ali se trud (gorivo) isplati.

U grobljanskoj crkvici Sv. Marije na Škrljinama nalaze se predivne freske koje je narisao Vincent iz Kastva 1474. godine. Kompozicija ima 46 polja, a najljepši su prizori Poklonstvo kraljeva, Kolo sreće, Ples mrtvaca.

Pazin je u središtu Istre gdje se dodiruju Siva, Crvena i Bijela Istra. U pazinskom kaštelu jedinstvena je izložba crkvenih zvona, a još je jedinstvenija Pazinska jama, fojba, u koju utječe jedina istarska ponornica, Pazinčica.