Webcam

webcam
Temperatura zraka:
17.1 °C
  Temperatura mora:
24 °C
Vlažnost:
75 %
  Tlak:
1013.7 hPa
Vjetar:
13 km/h SE
  Kiša:
0 mm/h

Mobilni vodič kroz Funtanu

Turistička zajednica Funtane izradila je za Vas BESPLATNI mobilni vodič kroz Funtanu !
Aplikaciju za smartphone uređaje možete preuzeti sa Google play store

Istarske vinske ceste

sl_050511150321.jpg

Kao putokaz kroz bogatstvo istarskih vina nastale su vinske ceste, rute duž kojih možete pronaći podrume domaćih proizvođ‘ača te kušati i kupiti pokoju ukusnu kapljicu.

Autohtone sorte istarska malvazija i teran pritom su odličan izbor, premda podrumi ne oskudijevaju ni u drugim sortama. Na vinare će vas uputiti oznake uz ceste, a na turističkim punktovima su dostupni i specijalizirani vodiči.

U njihovu domaćinstvu mogu se kušati i kupiti vrsna, istarska vina!

Ante Liović

Funtana
A. Gašparini 12
Tel. +385 52 445 288

Istarska rakija

Istarska rakija je alkoholno žestoko piće koje se dobiva pečenjem koma. Prilikom pečenja u kotao se dodaju razne aromatizirane trave, bobice crvene smreke, ružmarin, ruda, pelin, dunja i drugo. Najpoznatija je rakija s rudom.

Istarske povijesne crtice

U Istri je kultura vinove loze poznata iz antičkih vremena.

Vinova loza vjerojatno potječe s područja izmeđ‘u Crnog i Kaspijskog mora. S tog se područja širila u raznim smjerovima. Uzgoj loze u Grčkoj je bio razvijen još 1500 godina prije Krista, a iz Grčke se kultura vinove loze proširila u Italiju i na naš dio jadranske obale, približno 500 godina prije Krista.

Najstariji dokazi uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na području Republike Hrvatske nalaze se u Istri. Dokaze o tome nalazimo u Raškoj dolini gdje postoji uvala Kalavojna, što na grčkom jeziku znači dobro vino (kala-dobro, oenos-vino).

U Raškoj dolini vinovu lozu donijeli su Feničani. Od Feničana su kulturu vinove loze preuzeli Histri, ilirsko pleme koje je živjelo na području Istre, i po kojem je Istra dobila ime. Rimljani koji su pokorili Histre 179. – 178. godine prije Krista zatekli su razvijeno vinogradarstvo i vinarstvo.

Na području Istre nalaze se mnogi arheološki iskopi u kojima su pronađ‘eni u kamenu klesani motivi vinove loze, ostaci muljače, preše, posude za vino…